Forældrene der blev væk


Forældrene Der Blev Væk


Ideen til Forældrene der blev væk opstod under pandemien, hvor den menneskelige isolation pludselig blev meget tydelig og mærkbar for alle. Det var nu igennem skærmen at vi levede både vores professionelle og sociale liv, hvilket gjaldt for både voksne og børn. 

Det var som om at vi var på vej ind i et kunstigt rum, og spørgsmålet til historiens ramme begyndte at formulere sig i mit hoved:

Hvad sker der når det kunstige har indtaget menneskets livsverden i en sådan grad, at det ikke længere er i stand til at genkende det virkelige.

For hvad er vi mennekser egentlig reduceret til, hvis vi opgiver den fysiske verdens relationer. Hvis vi bliver så forblændet af det kunstige, at vi tilsidesætter vores alle næreste. Vores børn.


Jeg besluttede mig for, at jeg ville lave en bog der handlede om disse børn. Børnene der lever i kølvandet fra den digitale verdens ultimative triumf. 

Dramaturg Torsten Jacobsen og jeg gik i gang med at udtænke en verden, hvor den voksne generation konstant er koblet op til en fælles sky, og hvor børnene er ladt tilbage i den virkelige verden, hvor de bliver passet af robotter udstyret med kunstig intelligens. 

Vores ønske var ikke at lave en litterær beskrivelse af et fremtidsdystopisk perspektiv, men mere at skabe et emotionelt billede af det smertensrum, som vi muligvis er på vej ind i og tildels allerede befinder os i.

Derfor besluttede vi, at lave en bog helt uden ord. En grafisk roman uden ord. Tanken var, at det skulle være et værk man oplevede og sansede, der var åbent for refleksion, perspektivering og fortolkning. 


Jeg har forsøgt med tegningerne i bogen, at arbejde med en sanselig skitseagtig streg, for at underbygge det følsomme og poetiske i en nær fremtid, der i denne fortælling er alt andet end det. 


Vi håber med bogen, at skabe en samtale om, hvor vi er på vej hen og hvad der sker, når vi rykker længere og længere væk fra hinanden og tættere og tættere på det kunstige. - Og hvilke udfordringer en kommende generation, grundet dette, står overfor.


Bogen udkom i 2023 fra forlaget Character Publications